Wet Arbeidsmarkt in Balans

Wet Arbeidsmarkt in Balans
Jahoor. Moet er weer een nieuwe wet komen? Is de huidige wet dan een flop? De Tweede Kamer moet natuurlijk ook iets te doen hebben. Nou goed, omdat zo’n wetswijziging verschrikkelijk saaie, droge stof is hebben wij het belangrijkste in normale mensentaal voor je opgeschreven.

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) gaat in op 1 januari 2020. 'Met het aannemen van de WAB in de Eerste en Tweede Kamer is een belangrijke stap gezet naar een sterke en goed functionerende arbeidsmarkt’ aldus onze minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Oké dan, hoe dan? Er zijn zes belangrijke veranderingen die doorgevoerd gaan worden:

  • Uitbreiding van de ketenregeling. Makkelijk voor de werkgever. Minder leuk voor de flexrebel, die moet nu een jaar langer wachten voordat hij een vast contract krijgt.
  • Meer bescherming voor oproepkrachten. Dus werk jij als flexrebel op basis van een 0-uren contract en word je opgeroepen voor een klus voor morgen? Dan mag je gerust nee zeggen en lekker uitslapen. Maar dat ga je niet doen toch want jij wilt ook centjes verdienen. De regel is dat een werkgever een oproepkracht minimaal vier dagen van te voren moet oproepen.
  • Dezelfde arbeidsvoorwaarden voor payrollmedewerkers. Het is eigenlijk best logisch dat werknemers die op payrollbasis werken dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden horen te krijgen als werknemers die direct in dienst zijn bij de opdrachtgever.
  • Nieuwe ontslaggrond. Zorg dat je je een beetje gedraagt als een goede werknemer. Jouw baas hoeft nu namelijk niet een ontslagdossier op te bouwen op basis van één ontslaggrond, maar kan ook een optelsom van omstandigheden aandragen bij de rechter.
  • Transitievergoeding vanaf het begin van het dienstverband. Met ingang van de WAB heb je als flexrebel al vanaf dag 1 van je contract recht op een vergoeding als je wordt ontslagen of als je contract niet wordt verlengd. Hogere kosten dus voor de opdrachtgever.
  • Lagere WW-premie bij vast contract. Ben jij werkgever dan ga je vanaf 1 januari 2020 minder WW-premie betalen voor medewerkers met een vast contract. Heeuujj beter he! Zorg er wel voor dat op de loonstrook duidelijk vermeld wordt wat voor een contract de medewerker heeft.

Qua level van ingewikkeldheid viel het best mee toch? Ik hoop dat je nog wakker bent want ik heb nog twee belangrijke mededelingen. 1) Wil je wat meer inhoud dan deze blog? Lees dan onze whitepaper. 2) Heb je advies nodig over hoe jij jouw bedrijf kunt klaarstomen voor de grote happening op 1 januari 2020? Bel dan Career Rebels.

Facts & StoriesBeroepskeuzetest